RECEPTEN

duurzaam & budgetproof 

hoofdgerecht: Bud­dha bowl 

  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Porties: 4 personen
  • Gemiddelde kosten per persoon: €2,20

Ingrediënten:

  • 400 g champignons
  • 400 g spinazie 
  • 4 eieren
  • 200 g bulgur 
  • 400 g broccoli rijst
  • 3 el olijfolie
  • 1 bakje basilicum (15 g)
  • ½ bakje bieslook (à 25g) 
Bereiding:
  1. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste minuut de broccolirijst mee en giet af. 
  2. Kook ondertussen de eieren in 6 minuten halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer. 
  3. Snijd de champignons in parten. Verhit de olie in een grote hapjespan en roerbak de champignons op middelhoog vuur in 12 minuten goudbruin en krokant. Neem uit de pan. 
  4. Roerbak de spinazie in delen in dezelfde pan tot de groente half is geslonken. 
  5. Snijd het basilicum en de bieslook. Schep door het bulgur-broccolimengsel. 
  6. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  7.  Verdeel over diepe kommen en leg de champignons, spinazie en het ei ernaast.

     bijgerecht: Falafel 

    Serveertip: in combinatie met pitabroodjes, zelfgemaakte knoflooksaus en verse groenten. 

    • Bereidingstijd: 20 minuten 
    • Porties: 2 personen
    • Gemiddelde kosten per persoon: €2,80

    Ingrediënten:

    • 250 gram gewelde kikkererwten, uitgelekt
    • Een handje fijngesneden peterselie
    • 1 kleine gele ui, gesnipperd
    • 5 tenen knoflook, fijgesneden of geperst
    • 1 ½ theelepel komijnpoeder
    • 1 ½ theelepel zout
    • 1 theelepel korianderpoeder
    • 1 theelepel zwarte peper
    • ½ theelepel cayennepeper
    • 1 theelepel citroensap
    • 1 eetlepel sesamzaadjes (optioneel)
    • 3 eetlepels bloem

    Bereiding:

    1. Doe alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes en de bloem in een blender en zet de blender aan.Zorg ervoor dat het geen zachte pasta wordt, maar eerder een ruwe massa met stukjes.
    2. Stop de kikkererwtenpasta in een grote kom en voeg 2 eetlepels bloem en de sesamzaadjes toe. Roer alles goed door.
    3. Probeer balletjes te maken en als dat nog niet lukt, voeg dan nog een eetlepel bloem toe.
    4. Nu kun je balletjes maken en die platdrukken zodat je kleine burgertjes krijgt.
    5. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak ze gaar in 8 minuten. Let er op dat je ze ook om moet draaien!

    hoofdgerecht: Vol­ko­ren­pas­ta met spi­na­zie-room­saus

    • Bereidingstijd: 15 minuten  
    • Porties: 4 personen          
    • Gemiddelde kosten per persoon: €1,90

    Ingrediënten:

    • 300 g volkoren penne rigate
    • 65 g pijnboompitten (zakje)
    • 1 rode ui
    • 1 el milde olijfolie
    • 900 g diepvries gesneden bladspinazie in deelblokjes
    • 250 g roomkaas kruiden

    Bereiding:

    1. Kook de penne gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    2. Rooster in een droge wok of hapjespan op middelhoog vuur de pijnboompitten al omschuddend goudbruin. Strooi ze op een dubbel laagje keukenpapier. Snijd de ui fijn. Verhit de olie in de wok of hapjespan en fruit de ui. Schep de deelblokjes spinazie erbij. Laat de spinazie, volgens de aanwijzingen op de verpakking, al roerend ontdooien en gaar worden. Roer de roomkaas erbij en breng het geheel al roerend aan de kook.
    3. Schep de pasta in diepe borden. Schep er een flinke lepel spinaziesaus op en strooi de pijnboompitten erover. Breng op smaak met zout.

    voorgerecht: Wortel-pompoensoep 

    Serveertip: voeg optioneel zelfgemaakte korianderpesto toe aan de soep!

    • Bereidingstijd: 40 minuten             
    • Porties: 4 personen     
    • Gemiddelde kosten per persoon: €1,10

    Ingrediënten - soep:

      • 1 pompoen
      • 6 wortelen
      • 1 ui
      • 1 teentje knoflook
      • 1 l groentebouillon
      • 1 el olijfolie
      • 1 kl komijn
      • nootmuskaat
      • peper en zout

      Ingrediënten - korianderpesto:

    • 20 g koriander
    • 1 teentje knoflook
    • ½ citroen, sap
    • 50 g cashewnoten
    • 2 el olijfolie
    • 1 kl komijn
    • peper en zout

    Bereiding:

    1. Schil en snij de pompoen en de wortels in blokjes. 
    2. Snipper de ui en de knoflook.
    3. Fruit de ui samen met de knoflook glazig in 1 eetlepel olijfolie.
    4. Doe er de komijn en groenten bij en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat even stoven.
    5. Overgiet met de bouillon en laat 20 minuten koken.
    6. Maak de korianderpesto: doe de koriander, cashewnoten, het sap van een halve citroen, olijfolie, komijn, het teentje knoflook, peper en zout in de keukenrobot en mix tot een grove massa.
    7. Mix de soep en serveer met de korianderpesto.



     hoofdgerecht: Vegan sushi

    Serveertip: simpel serveren op een mooi bord en in combinatie met een aantal kleine schaaltjes gevuld met een hoeveelheid sojasaus, wasabi en stukjes gember naar keuze. 

    • Bereidingstijd: 30 minuten
    • Porties: 4 personen
    • Gemiddelde kosten per persoon: €3,85

    Er zijn verschillende combinaties mogelijk, waarvoor verschillende ingrediënten nodig zijn. In dit recept worden 4 van onze favoriete combi's gegeven! 

    Ingrediënten - sushi:

    • Sushi rijst
    • Zeewier vellen
    • Rijstazijn
    • Sojasaus
    • Optioneel: gember en wasabi
    Ingrediënten - vulling:
    • Lente-ui
    • Gele paprika
    • Avocado
    • Mango
    • Voorgekruide tofu
    • Komkommer
    • Wortel
    • Zeewiersalade


    Bereiding:

    Voordat je begint: zorg voor een scherp mes en een bakje water. Door het water blijft de sushirijst niet aan je handen plakken, zo kan je de rijst makkelijk verspreiden. Een scherp mes is een must om de sushi in kleine plakjes te snijden.

    Combi 1 - spicy:
    1. Bak de tofu blokjes in een pan met soja saus, sambal, gember en knoflook. Laat even afkoelen. 
    2. Leg de plakjes komkommer en avocado op het vel zeewier. 
    3. Voeg daarna de blokjes tofu toe en een beetje sambal. 
    4. Rol het vel zeewier inclusief vulling op en snijd de rol in gelijke stukjes.
    Combi 2 - easy:
    1. Snijd de mango in kleine blokjes (of handiger: reepjes). 
    2. Leg de mango en de avocado neer op het vel en rol dicht.
    3. Snijd de rol vervolgens in gelijke stukjes. 
    Combi 3 - sea ya:
    1. Leg een paar slierten zeewiersalade neer op je rol. Voeg eventueel zelf nog sesampitjes of een beetje sojasaus toe. 
    2. Leg daarop een plak avocado.
    3. Rol het vel zeewier inclusief vulling op en snijd de rol in gelijke stukjes.

    Combi 4 - veggie's:

    1. Leg de slierten komkommer, wortel en paprika neer op je rol. 
    2. Voeg  een beetje mayo en lente-ui toe. 
    3. Rol het vel zeewier inclusief vulling op en snijd de rol in gelijke stukjes.

    nagerecht: Vegan frambozen mousse 

    Serveertip: maak het dessert vrolijk op met fruit naar keuze of gebruik in plaats van frambozen een andere vrucht!

    • Bereidingstijd: 20 minuten
    • Porties: 3 personen
    • Gemiddelde kosten per persoon: €2,55

    Ingrediënten:

    • 30 gram diepvries frambozen
    •  320 ml kokosmelk 
    • 2 theelepels agar poeder
    • 4 eetlepels pure maple siroop 
    • 1/5 theelepel vanille extreact
    • 160ml aquafaba 
    • 1/4 theelepel bakpoeder

    Bereiding:

    1. Maak gebruik van een keukenmachine om de bevroren frambozen tot een fijne poeder te vermalen.  
    2. Frambozen door een zeef halen om de pitjes te verwijderen.
    3. Schenk de kokosmelk in een pan en voeg hier het agar poeder aan toe. Haal dit van het vuur wanneer het begint te koken. 
    4. Laat het mengsel voor ongeveer 20 minuten afkoelen tot kamertemperatuur. 
    5. Schep vervolgens het frambozen poeder, de maple siroop en vanille extract door het mengsel. 
    6. Mix de aquafaba en bakpoeder met een mixer op de hoogste stand goed door, zo'n 3 tot 5 minuten totdat het een stijf mengsel wordt. 
    7. Schep vervolgens met een spatel voorzichtig de twee ontstane mengsels door elkaar. 
    8. Verdeel de mousse over drie glazen en zet deze voor 4 uur in de koelkast. 
    ©2019 DE GROENE STUDENT. Kromme Nieuwegracht 80, 3512 HM, Utrecht
    Mogelijk gemaakt door Webnode
    Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin